Forside
Overnatting
Butikk og kafé
Aktiviteter
Selskap og servering
Album
Kontakt oss
English

Overnatting

Butikk og café

Aktiviteter

Selskap og servering

Kontakt oss

English

Munkebyosten

Sammen med brødrene fra Abbediet Citeaux, kom kunnskapen som skulle resultere i den etter hvert så anerkjente Munkebyosten. I mer enn hundre år har Munkeby klosters moderabbedi produsert dette høyt skattede tilskuddettil det Franske bord.

Før de kom til Norge hadde både broder Cyril og broder Joêl hatt ansvaret for ysteriet i Citeaux i mer enn 50 år til sammen. Denne erfaringen la grunnlaget for å skape en helt ny, og samtidig tradisjonelt basert ost her i Norge. Som enhver gourmet vet, er hemmeligheten bak enhver smakfull suksess, bassert på grundig kunnskap og førsteklasses råvarer.

Melken som brukes i osten , leveres ysteriet fra to av klosterets nabogårder, og brødrene har tilpasset produksjons og -kontrollrutinene slik at både fylden og  melkens naturlige egenskaper beholdes. Det kulinariske møtet mellom tradisjonene fra cisterciensermunkene og norskmelk resulterte i en bemerkelsesverdi vellykket halvfast ost.

Kjennere setterpris på konsistensen, og den fine aroma som skiller Munkebyosten markant fra for eksempel Brie og Camembert. Skorpen, som er fin og glatt, blir daglig vasket for hånd i løpet av den fem uker lange modnings- perioden. Osten blir kjellerlagretpå granplanker, og vendes daglig. Ettersom modningsprosessen skrider frem, utvikler osten et særpreg som forfører selv den mest kresne gane.

Osten blir solgt fra klosterets eget utsalg, som befinner seg på kosterets parkeringsplass. Utsalget er selvbetjent fra kl 09.00 til kl. 19.00. I tillegg kan man få kjøpt osten hos utvalgte forhandlere. Osten selges gjerne hel a. 800 g, men kan også selges i stykker a 400 og 200 gram. Osten smaker best romtemperert, og det anbefales å ta osten ut av kjøleskapet to timer før servering.